Свечано отворен 19. по реду Међународни симпозијум SymOrg 2024

Данас је на Златибору свечано отворен 19. по реду Међународни симпозијум Факултета организационих наука SymOrg 2024, под темом Unlocking the Hidden Potentials of Organization through Merging of Humans and Digitals.

Програм је отворен извођењем академског хора Полифон, који чине запослени Факултета организационих наука, под диригентском палицом Сање Богосављевић-Антовић. Овом приликом, хор је извео академску химну Gaudeamus igitur и две традиционалне нумере Јовано, Јованке и Маријо, дели Бела Кумријо.

 

На самом почетку програма, све госте, учеснике и студенте, у име декана проф. др Милана Мартића, поздравио је продекан за стратешки развој и сарадњу са компанијама, проф. др Марко Михић и истакао да је SymOrg један од најважнијих научно-истраживачких темеља Факултета организационих наука, посебно занимљив младим истраживачима и свима који су укључени у решавање стварних пословних случајева и проблема, те да верује у интелектуални и људски потенцијал ове и будућих SymOrg конференција и спремност да се усмери знање, енергија и креативност ка конкретним научним резултатима.

Након уводног говора, присутнима су се обратиле председница програмског одбора, проф. др Милица Костић-Станковић и копредседница организационог одбора, проф. др Ивана Мијатовић. Проф. др Милица Костић-Станковић је истакла да ће се на овогодишњем SymOrg-y у наредна четири дана истраживати како спајање људи и дигиталних технологија трансформише индустрије, економије и друштво. Професорка Костић је нагласила да недавна истраживања и пословни извештаји показују значајна побољшања перформанси кроз сарадњу људи и машина, при чему технолошки водеће компаније бележе знатно веће резултате од оних које спорије усвајају напредне технологије.

Свечано отварање је употпунио наступ асистенткиње са Катедре за електронско пословање, Тамаре Наумовић, која је више пута награђивана за своју поезију, а овом приликом интерпретирала је свој поетски перформанс Перформативна деконструкција поезије: Теорија и пракса љубавних игара.

Специјални гости из иностранства, говорници по позиву, били су проф. др Swee Hoon Ang са Универзитета у Сингапуру, која је одржала предавање на тему Harnessing AI for Business to Optimize Quality of Life, као и проф. др Dimitris Karagiannis, са Универзитета у Бечу,  који је говорио  о теми AI Models for Conceptual Modeling – Current Developments and Future Opportunities.

За крај првог дана, у оквиру комплекса Студентског одмаралишта Ратко Митровић, одржан је свечани коктел за све госте и учеснике Симпозијума.

SymOrg 2024 привукао је преко 300 аутора из 15 земаља са укупно 148 радова који ће бити представљени у Зборнику.