Трећи дан Међународног симпозијума SymOrg 2024

Трећи дан Симпозијума отворен је панелом Responsible Integration and Ethical Landscape of Human-Digital Interaction in Business Communication, на ком су учесници имали прилику да кроз симулацију, креирану помоћу алата вештачке интелигенције, на занимљив начин виде модераторе панела, проф. др Тамару Властелицу, ванредну професорку на Факултету организационих наука и проф. др Душана Бараћа, продекана за дигитални развој на Факултету организационих наука.

Циљ панела био је да се кроз разговор дође до начина на који људи одговорно и етички могу интегрисати вештачку интелигенцију у свакодневни живот и пословање.

symorg-treci-dan-2

Панелиста Иван Прибићевић, директор компаније Simplify, указао је на то да вештачка интелигенција отвара могућност аутоматизације неструктурираних процеса и да ће највише ризика донети људима који нису довољно компетентни у својој области. Проф. др Ђорђе Кривокапић, ванредни професор на Факултету организационих наука, напоменуо је да напредни модел вештачке интелигенције, ChatGPT, не треба да буде примаран извор информација те да о њему не размишљамо као креатору, већ као алату. У оквиру панела, Милош Скокић, истакао је да компанија Žiška, чији је кооснивач, помаже амбициозним брендовима да унапреде своје комуникације као и да је свакодневна употреба модела вештачке интелигенције постала устаљени део пословања. Леа Станковић, која је тренутно на позицији директорке у компанији Communis, нагласила је да у савременом добу, када аутоматизација напредује, неопходно стално доказивати вредност људског рада и да највећи изазов представља очување одређених радних места, закључивши да је важно поставити јасну границу између тога где нам технологија помаже, а где почиње да нам штети.

symorg-treci-dan-3

Наредни сегмент програма био је Business forum, на ком су модератори били проф. др Дејан Петровић, шеф Катедре за менаџмент и управљање пројектима на Факултету организационих наука и проф. др Марко Михић, продекан за стратешки развој и сарадњу са компанијама на Факултету организационих наука.

Циљ форума био је дискутовати о начинима на који дигитални алати могу побољшати продуктивност и ефикасност унутар организација, као и изазовима везаних за имплементацију ових технологија.

symorg-treci-dan-4

Први панелиста, Зорана Бранковић, члан Извршног одбора и директорка операција у Banca Intesa, од почетка каријере била je везана за дигитални свет испративши цео процес дигитализације кроз две деценије. Како наглашава, ова трансформација је несагледива јер се банкарство вековима није мењало, стога је свим присутним објаснила како је банка од традиционалне индустрије постала технолошка компанија. Марија Станимировић, директорка људских ресурса у компанији SR Technics Group, истакла је значај дигитализације у сектору за људске ресурсе и указала на забринутост запослених о губитку радних места услед увођења роботске аутоматизације те да су менаџери ипак успели да пруже подршку и објасне предности нових технологија. То је резултовало прихватању промена од стране запослених у SR Technics Group, који су надаље активно учествовали у предлагању унапређења и успешној трансформацији. Марко Цилић, са богатим искуством из више компанија и седмогодишњим радом у иностранству, вратио се у Србију где обавља функцију финансијског директора у компанији Nelt Group, а његов највећи изазов био је увођење алата за препознавање и обраду неструктурираних података који су неопходни за ефикасно пословање и дигитализацију. Истакао је да и поред неопходности система, човек игра кључну улогу у успешности дигитализације, те да је фокус на људима од изузетног значаја за напредак у наведеном процесу. Лидер групе у компанији Bosch, Вукота Ераковић, нагласио је да је фокус унутар поменуте компаније generative AI како би се аутоматизацијом више уштедело, али да је неопходно обучити људе на који начин да користе вештачку интелигенцију. За крај, дао је савет присутнима да проналазе и прате области промене, као и да буду у току са будућим тенденцијама у дигитализацији.

Паралелно са панелом и форумом, учесници су имали прилику да дискутују и размењују знања о кључним темама: Challenges of Green and Digital Transformation, Creativity, Innovation and Sustainable Management, E-Business Ecosystems and Technologies и Lean Management and Organization – Purpose, Process, People.

symorg-treci-dan-5

Као завршни део програма, реализован је Open discussion meetups, неформално окупљање на ком су учесници разговарали о разноврсним темама: Digital Business Systems: Technologies and Innovation, на челу са проф. др Душаном Бараћем, продеканом за дигитални развој на Факултету организационих наука и The Power of Connections: Networking for Startup, вођену од стране Огњена Николића, асистента на Факултету организационих наука.

symorg-treci-dan-6

Након успешно реализованог трећег дана Симпозијума, организована је посета Музеју на отвореном Старо село, у Сирогојну, недалеко од Златибора.

За сам крај дана, све учеснике и госте дочекала је свечана вечера.