Успешно учешће студентског стартапа са ФОН-а на БИП-у у Сплиту: Moveably освојио прво и треће место и највећу награду у вредности од 7.500€

Студенти друге године Факултета организационих наука, Анђела Кањо и Филип Окетић са својим стартaпом Moveably, који су развијали на Факултету организационих наука у оквиру „Route2Launch“ стартап менторског програма, освојили су престижно треће место жирија и прво место компаније Инфобип на стартап такмичењу „International University Startup Competition” – STUP које је одржано од 20. до 21. јуна 2024. године на Економском факултету Универзитета у Сплиту у Хрватској.
Укупно се такмичило 27 тимова из 18 земаља који су се представили у 4 категорије и то: (1) Deep tech (IoT, AI, Data, Blockchain), (2) Education, Transportation & Mobility, Housing, (3) Food, Energy & Environment, AgriTech, и (4) Social/Impact, Health.


Студенти ФОН-а Анђела Кањо и Филип Окетић представили су свој стартап Moveably у оквиру категорије Education, Transportation & Mobility, Housing и освојили прву награду хрватске „једнорог“ компаније Инфобип у вредности од 7.500€ и треће место жирија и финансијску подршку у вредности од 500€.

Ово међународно такмичење је организовано у оквиру Еразмус+ БИП програма под називом „Development of digital and green business models“ који је одржан од 21. маја до 18. јуна у онлајн формату и од 17. до 21. јуна у Сплиту. У оквиру прва три дана програма, као подршка студентима у развоју пословних идеја, одржано је шест предавања са следећим темама: Validating business idea, Busniss modeling, Marketing strategy, Sales, How to make a Pitch desk & Presentation skills, Mentroship (Pitch desk creation). Подршка тиму на такмичењу у Сплиту била је Ана Миличевић, координаторка Службе за иновационо предузетништво и трансфер знања на ФОН-у. Она је као представник ФОН-а на STup! такмичењу учествовала на панелу “The role of Universities in supporting local startup ecosystems”, а пре самог такмичења, 11. јуна, била је фацилитатор онлајн радионице на тему: “Design thinking – from problem discovery to ideation process”.

На БИП-у су учествовали студенти и професори са 12 универзитета: Kiel University и Hochschule der Medien, Немачка, HAN University of Applied Sciences, Холандија, Faculté des Sciences et Techniques, Француска, The Czech University of Life Sciences Prague, Чешка Република, Universitas Trenchiniensis, Словачка, ESIC University и Universidad de Malaga, Шпанија, Свеучилиште у Мостару, Босна и Херцеговина, Универзитет у Сплиту и Универзитет у Загребу, Хрватска и Универзитет у Београду – Факултет организационих наука, Србија.

Почетак пословне идеје Moveably-а датира од тренутка када су Анђела Кањо и Филип Окетић, тада ученици средње школе у Младеновцу и чланови тима ученичке компаније, предложили развој апликације намењене олакшавању процеса селидбе, значајно олакшавајући транспорт ствари које треба преселити. Након чега су као бруцоши на ФОН-у ушли у „Route2Launch“ стартап менторски програм у ком су заједно са својим менторима са Факултета, проф. др Слађаном Барјактаровић Ракочевић, проф др. Сањом Маринковић и асистенткињом у настави Jелицом Станојевић развили свој стартап пословни концепт. Од почетка предузетничког пута у средњој школи до придруживања програму „Route2Launch“ у првој години на Факултету организационих наука, тим Moveably-а развио је апликацију која повезује превознике са њиховим клијентима. Сада планирају да уђу на нова тржишта, тражећи прилике за проширење свог пословања уз слоган: „Лакше се сели уз Moveably“. Више о овом стартапу видите на Moveably.

Route2Launch“ је прединкубациони стартап менторски програм намењен студентским тимовима са свих универзитета, нивоа и година студија. Програм „Route2Launch“ води студентске стартап тимове кроз континуирани и добро структуриран менторски процес у трајању од пет месеци током ког се развија стартап пословни концепт. Ментори на програму су универзитетски професори који су прошли кроз „Expert2Mentors“ тренинг програм. „Route2Launch“ стартап менторски програм део је пројекта „Предузми идеју“ који ФОН реализује заједно са Иницијативом „Дигитална Србија“ и другим партнерима из екосистема, уз подршку USAID Србија. Више информација о „Route2Launch“ стартап ментоском програму могу се добити у Служби за иновационо предузетништво и трансфер знања (ИРЦ), путем Instagrama профила @route2launch као и путем мејла preduzmiideju@fon.bg.ac.rs