THE ICES 2019. WORKSHOP

На Факултету организационих наука, од 9. до 11. октобра 2019. године, одржана су три скупа посвећена образовању о стандардизацији.

У среду, 9 октобра, одржано је предавање “Организације за стандардизацију студентима ФОН-а”, на коме су рад својих организација представили:

  • Belinda Cleeland, Руководилац сектора за истраживање и развој, Међународна организација за стандардзацију (енг. ‘’Internatonal Organization for Standardization – ISO’’), Женева, Швајцарска,
  • Jan-Henrik Tiedemann, Руководилац IEC Академије, Међународна електротехничка комисија (енг. ‘’International Electrotechnical Commission – IEC’’) Женева, Швајцарска,
  • Alessia Magliarditi, Едитор ИТУ Јоурнал, Координатор ITU Академије, Биро за стандардизацију, Међународна унија за информационе и комуникационе технологије (енг. ‘’International Telecommunication Union – ITU’’, , ‘’ITU Telecommunication Standardization Bureau – TSB’’) и
  • Erik Puskar, Представник групе за стандарде Националног института за стандарде и технологије Сједињених Америчких Држава (енг. ‘’National Institute of Standards and Technology – NIST’’ ), Сједињене Америчке Државе.

У четвртак, 10. октобра, одржан је годишњи скуп Међународне кооперације за образовање о стандардизацији (енг. ‘’International Cooperation for Education about Standardization – ICES’’). Скуп је отворио др Ненад Поповић, министар без портфеља у Влади Републике Србије, задужен за иновације и технолошки развој. У уводном делу, скупу су се обратили проф. др Сања Маринковић, Продекан за међународну сарадњу ФОН-а, проф. др Јован Филиповић, Шеф Катедре за менаџмент квалитета и стандардизацију ФОН-а, као и проф. др Ивана Мијатовић, председник Међународне кооперације за образовање о стандардизацији. Lorenza Jachia, Секретар Радне групе за регулаторну сарадњу и политике стандардизације Економске комисије за Европу Уједињених Нација, указала је на значај које образовање о стандардизацији има на глобалном нивоу. Cyrill Dirscherl, Координатор за политике стандардизације Европске комисије, говорио је о иницијативама и активностима Европске комисије у области образовања о стандардизацији и резултатима Акције 3 Иницијативе за стандардизацију Европске комисије (2016-2019). Говорећи о значају образовања о стандардизацији за будућност, господин John Walter, председник међународне организације ISO је истакао да су улога и значај стандардизације кључни за глобални економски развој.

У петак, 11. октобра одржан је Академски дан Светске кооперације за стандарде (енг. ‘’The World Standards Cooperation Academic Day 2019’’). Светску кооперацију за стандарде чине три међународне организације за стандардизацију: Међународна организација за стандардизацију (ISO), Међународна Електотехничка комисија (IEC), Међународне унија за информационе и комуникационе технологије (ITU). Циљ овогодишњег скупа је био да окупи еминентне истраживаче из области стандардизације и укаже на различите приступе и изазове у разумевању користи од примене стандарда. Inbal Marcovitch (енг. ‘’Standards Council of Canada – SCC’’) је указала различите приступе који се могу применити у квантификацији користи од стандарда. Devin McDaniels, из Светске организације за трговину (енг. ‘’World Trade Organization’’), указао је на узроке за трговинске спорове који се доводе у везу са стандардима. Nikita Kuprikov, саветник Ректора Академије за стандардизацију, метрологију и сертификацију, Федералне агенције за техничку регулацију и метрологију Руске Федерације истакао је важност подршке за активну сарадњу истраживача са академских институција, организација за стандардизацију и државних агенција.

Скуповима је присуствовало 60 учесника из Руске Федерације, Кине, Сједињених Америчких Држава, Аустралије, Канаде, Јапана, Немачке, Швајцарске, Аустрије, Белгије, Холандије, Велике Британије, Шпаније, Италије, Француске, Бугарске, Словачке, Литваније и Србије.