Универзитет у Београду – Факултет организационих наука

Универзитет у Београду
Факултет организационих наука

Мобилност студената

Појам мобилности студената подразумева остваривање дела студијског програма (један до два семестра) на неком страном универзитету. Мобилност може бити организована на сва три нивоа студија. Постоје два типа мобилности за студенте:

Размена у току студија

Одлазак на следећи ниво студија

Full-degree мобилност

Предности студената који су један део свог образовања провели у иностранству су вишеструке. Поред неизбежног стицања бројних познанстава и упознавања других култура, студенти уче страни језик, стичу нова искуства и, најважније од свега, имају много веће могућности за запошљавање у земљи и иностранству. Одласком на одређени период на високошколску институцију у иностранству, студенти се у великој мери диференцирају од осталих, што им даје предност и што успешне, а посебно стране компаније, ту разлику препознају.

Размена студената подразумева могућност да студент током својих студија на Универзитету у Београду проведе један до два семестара на неком страном универзитету. На пример, студент друге године основних академских студија може имати прилику да оде на размену у току треће године. За време размене, студент прати наставу и полаже испите који су, у мањој или већој мери, еквивалентни испитима са матичног факултета. Важно је напоменути да се испити положени у иностранству признају по повратку на матични факултет. Студент на тај начин наставља студије на наредној години студијског програма, али под условом да је положио одговарајуће испите и да испуњава услове за упис. На крају периода размене, студент добија потврду од иностране високошколске институције. При томе, у додатку дипломи назначено је на којој високошколској установи су положени испити, затим колики је био период трајања размене, као и са којим успехом су савладани испити. Уколико није извршено признавање испита по повратку са размене, оцене ових испита не улазе у коначни просек оцена студената.

Full-degree мобилност подразумева да дипломци преко различитих програма стипендирања аплицирају и уписују студијске програме на мастер и докторским студијама на високошколским институцијама у иностранству. По завршетку постдипломских студија, студенти стичу диплому институције на којој су похађали студије, те ни на који начин нису повезани са факултетом на којем су претходно завршили основне студије.

Долазне мобилности студената

Страни студенти своју мобилност у сврху студирања на Факултету организационих наука могу да остваре на сва три нивоа студија и то кроз различите програме и споразуме:

 • Erasmus+ КА1
 • CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies)
 • Међууниверзитетска сарадња (билатерални споразуми)
 • Индивидуалне мобилности – Freemovers

Одлазне мобилности студената

Студенти Факултета организационих наука имају могућност да у оквиру једног нивоа студија проведу највише 2 семестра на мобилности. На располагању су следећи програми:

 • Erasmus+ КА1
 • CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies)
 • Међууниверзитетска сарадња (билатерални споразуми)
 • Индивидуалне мобилности – Freemovers

Поред ових програма, студенти могу конкурисати и у оквиру ових мрежа и програма:

Global UGRAD

Global Undergraduate програм размене за Србију (Global UGRAD) обезбеђује талентованим студентима основних студија пуну стипендију за једну школску годину у Сједињеним Државама. Global UGRAD програм спонзорисан је од стране америчког народа и U.S. Department of State’s Bureau of Educational and Cultural Affairs.

Стипендија покрива школарину, међународна путовања, смештај и храну, осигурање од повреда, односно осигурање у случају болести, као и мањи џепарац и куповину књига. Студенти похађају курсеве из свог поља студирања, из америчке историје и културе, као и изборне предмете. Изабрани студенти имају прилику да учествују у активностима универзитетског комплекса, што им омогућава да се кроз друштвене активности и волонтирање укључе у локалну америчку заједницу и на тај начин стекну практична искуства у оквиру одговарајућих пракси.

Програм администрира организација World Learning, а више информација о програму можете пронаћи на 
http://www.worldlearning.org.rs или на http://serbia.usembassy.gov.  

Немачка служба за академску размену (DAAD)

Немачка служба за академску размену (DAAD – Deutsher Akademischer Austausch Dienst) је удружење високих школа у Немачкој. DAAD је највећа немачка организација која се бави финансијском подршком међународне сарадње високих школа. Њен главни задатак је финансијско подржавање академске сарадње са иностранством, пре свега путем размене студената, наставника, сарадника и истраживача.

DAAD нуди студијске стипендије за кандидате свих струка за које се могу пријавити дипломци са добрим просеком и они који ће дипломирати најкасније пре почетка коришћења стипендије.

DAAD омогућава финансирање:

 • учешћа на неком напредном студијском програму након првог степена студија у сврху стручне или научне специјализације
 • мастер студија са дипломом државног или приватног универзитета (који је признат од стране државног) у Немачкој.
Више информација о програмима и начину стипендирања можете наћи на http://www.daad.rs/ i http://www.daad.rs/sr/09877/ .

Програм стипендирања немачке приведе др Зоран Ђинђић

Од 2004. године Фондација др Зоран Ђинђић заједно са Одбором немачке привреде за источну Европу (ОА), Савезним Министарством за економску сарадњу и развој (BMZ) и Немачком развојном агенцијом (GIZ) успешно спроводи Програм стипендија немачке привреде Зоран Ђинђић, чији је циљ да се квалификованим младим људима обезбеди стручно усавршавање у најпознатијим немачким компанијама у трајању од три до шест месеци.

Стипендије су намењене студентима завршних година основних и мастер студија, као и дипломираним стручњацима са првим радним искуством. Стручну праксу студенти обављају у неким од најзначајнијих немачких компанија у областима аутомобилске индустрије, енергетике, електротехнике, електронике, банкарства, бизниса, грађевинарства, трговине, авиоинжењеринга, пољопривредне технике. Сваке године група од тридесетак младих људи путује у Немачку где обављају стручне праксе у компанијама, као што су Siemens, Bosch и Deutche Bank. Боравак у Немачкој омогућава им је да се упознају са организацијом, пословним процесима и функционисањем великих и успешних немачких компанија, како би касније то знање и искуство пренели кроз своје будуће радно ангажовање и у Србију.

Фондација др Зоран Ђинђић у сарадњи са Одбором немачке привреде за источну Европу организује за све стипендисте и интензивни припремни курс немачког језика у трајању од две недеље.

За више информација о програму стипендија немачке привреде Зоран Ђинђић посетите сајт: www.djindjic-stipendienprogramm.de

Циљна група: Студенти завршних година факултета, апсолвенти и дипломирани стручњаци са првим радним искуством, до 30 година
Струка: Првенствено студенти и дипломирани стручњаци са техничких факултета и економије
Језици: Енглески неопходан, знање немачког пожељно
Конкурс: октобар-новембар
Трајање праксе: 3-6 месеци (јун-септембар или јун-децембар)

Стпендије владе Републике Француске

Француски институт у Србији саставни је део мреже од 130 француских института и 920 алијанси у свету. Са седиштем у Београду и огранцима у Новом Саду и Нишу, представља културну дипломатију Француске и Србији.

У жељи да подстакне мобилност студената, Амбасада Француске и Француски институт у Србији, сваке године расписују конкурсе за доделу стипендија за студенте из Србије који желе да наставе школовање у Француској.

Од 2002. више од 350 стипендија за дуге боравке додељено је за студије у Француској из свих области.

Могуће је конкурисати за неке од слдећих програма:

 • Стипендије владе
 • Кофинансиране стипендије
 • Стипендије за научна истраживања
 • Остале стпендије
Више информација о програмима и начину стипендирања можете наћи на: http://www.institutfrancais.rs/

British Council

British Council је међународна организација за културне односе из Велике Британије. Пружа прилике за међународну размену људи из Велике Британије, али и из других земаља и гради поверење између њих широм света. Београд је један од првих осам градова у иностранству у коме је British Council отворио своју канцеларију.

Постоји много начина да се у финансијском смилсу обезбеди подршка студентима који желе да студирају у Великој Британији: стипендије, грантови, школарине, новчане позајмице.

Више информација о програмима и начину стипендирања можете наћи на: http://www.educationuk.org/global/