Одржан пети High School Case Competition 2021: Едукативни приступ решавању студије случаја за средњошколце из Србије

Ове године, по пети пут, одржано је такмичење у решавању пословне студије случаја за средњошколце – High School Case Competition, које организује Case Study Club, највеће удружење консалтинг професионалаца, индустријских експерата и студената у Југоисточној Европи у сарадњи са Факултетом организационих наука у Београду.

Због неповољних епидемиолошких услова, такмичење је одржано у онлајн формату, док је уз строго поштовање свих мера велико финале организовано у просторијама Факултета организационих наука.

Такмичење је трајало од 6. до 18. децембра, а сам догађај 6. децембра отворио је Лазар Севић, председник Case Study Club-a, праћен обраћањем Катарине Ристановић, председнице HSCC-a зa 2021. годину.

Том приликом учесницима су се обратили и Немања Јевтовић, председник Управног одбора Case Study Club–а, проф. др Душан Савић, продекан за основне академске студије ФОН-а и проф. др Весна Дамњановић оснивач Case Study Club–а.

Поред Катарине Ристановић, велики удео у реализациији овог пројекта имале су и Ања Томовић, координаторка Тима за маркетинг & ПР и Тима за развој и имплементацију и Нађа Стевановић, координаторка Тима за људске ресурсе и Тима за екстерне односе.

Партнер такмичења била је Xiaomi Srbija, док се студија случаја односила на њен независан бренд Poco. Тема овогодишње студије случаја “Маркетинг иновативно позиционирање Xiaomi и Poco бренда из угла средњошколаца” задала је циљ генерацији Z да анализира поменуте брендове и инфлуенсере са којима би се на најбољи начин искомуницирале вредности ова два бренда. Учешћем на HSCC средњошколци су не само развили вештине решавања пословне студије случаја и проблема, већ су се упознали са светом бизниса, дигиталном трансформацијом и анализом тржишта.

У току трајања такмичења, средњошколци су имали прилику да кроз два блока едукативних радионица обрађују теме везане за саму студију случаја, дигитални маркетинг, израду презентација, али и тему анализе конкуренције, бројева и графика, а на радионици коју је одржао др Милош Милосављевић, ванредни професор на Факултету организационих наука са са Катедре за финансијски менаџмент и рачуноводство.

На овогодишњем такмичењу учешће је узео 261 ученик из свих делова Србије. У полуфинале такмичења пласирала су се 42 тима, распоређена у 6 дивизија, која су у онлајн формату презентовала своја решења члановима жирија.

У финале је прошло 6 најбољих тимова сваке дивизије, а они су имали прилику да своје предлоге решења изнесу члановима жирија уживо, у просторијама Факултета организационих наука.

Поред истакнутих алумниста и чланова Управног одбора Case Study Club -а, чланове жирија чинили су и: проф. др Зорица Богдановић са Kатедре за електронско пословање, проф. др Марија Јовић и Дејaна Николић са Катедре за маркетинг менаџмент и односе са јавношћу, доц. др Марко Ћировић са Катедре за менаџмент технологије, иновација и одрживог развоја, проф. др Драгана Стојановић са Катедре за индустријско и менаџмент инжињерство и проф. др Вељко Дмитровић са Катедре за финансијски менаџмент и рачуноводство.

На дан финала жири је био у следећем саставу: проф. др Весна Дамњановић, оснивач Case Study Club -а, Немања Јевтовић, председник Управног одбора Case Study Club -а, Богдан РаденковићSocial Media Manager за Xiaomi Balkan и Смиљана МилојковићRegional GTM Manager za Xiaomi Balkan.

Велику захвалност за подршку и реализацију High School Case Competition 2021 дугујемо проф. др Милану Мартићу, декану Факултета организационих наука као и свим осталим члановима деканског колегијума.

 

 

Победниk High School Case Competition-a za 2021. годину је тим Conquerors, који су чиниле Милица Јовановић, Јована Првуловић, Петра Стојиљковић, ученице средње школе Гимназија Зајечар и Сташа Миленковић, ученица Медицинске школе Зајечар.

На другом месту се са својим решењем нашао тим Invictus, чији су део били Филип Манчић, Страхиња Азарић, Ивана Бјелинић и Данко Златковић из ЕТШ Никола Тесла из Београда.

 

Трећепласирани је био тим Elite, чији су чланови били Анђела Рута Станчу из Четрнаесте београдске гимназије, Лука Папак и Милица Новичић из Пете београдске гимназије и Лара Одавић из Треће београдске гимназије.

Честитамо на учешћу и великом успеху свим средњошколцима и похваљујемо студенте Case Study Club -а за успешну реализацију такмичења!