На ФОН-у одржан први Форум из пројектног менаџмента

Тим XYZ победник такмичења

На Факултету организационих наука је у уторак, 9. маја одржан први Форум из области пројектног менаџмента. Форум је одржан заједно са представницима ИТ индустрије и окупио је студенте, професоре и представнике водећих ИТ компанија. Целодневни програм састојао се из студентског такмичења, панел дискусије и  master class-a.

 Такмичило се шест тимова, који су се у претходној фази изборили за финале од укупно 15 и то: XYZ, √9, Контрапитање, Зезери, Стејкхолдери и Зума.

Софтверска компанија Ендава је задала студију случаја чији је задатак био да такмичари покажу на који начин би, као пројектни менаџери, задовољили захтеве Kомпаније X при развоју новог производа, идентификовали ризике везане за пројекат и креирали свој пројектни тим. Награда за првопласирани тим је бесплатно полагање теста за сертификат Professional Scrum Master.

Победио је тим који је имао најбоље решење XYZдок је друго место припало тиму Контрапитање. Треће место освојио је тим Зума.

„Није било много напорно, било је занимљиво. Решавали смо студију случаја у трајању од 180 минута. Први пут смо се сусрели са студијом оваквог типа“ – изјавила је Миљана Гогићстудент IV године ФОН-а.

Маша Вукобрат, студенткиња IV године и чланица победничког тима додала је да је и за студенте била новина, јер је овај тип догађаја први пут организован на ФОН-у.

„Мени је било веома интересантно, јер смо се ставили у улогу пројект менаџмента консултанске куће и требало је да помогнемо компанији у самој примени новог производа на новом тржишту. Студија колико је била захтевна толико је тражила да се ми више посветимо проблему и што више истражимо детаље како бисмо имплементирали наше решење“ – рекао је Страхиња Стојић, студент IV године.

Проф. др Дејан Петровић, шеф Катедре за менаџмент и управљање пројектима изјавио је „Имали смо прилике да причамо о product owner-у, једној од позиција која ће у наредном периоду све више и више да буде тражена. Нека истраживања показују чак 8-10% да ће у наредном периоду да расте потражња за овом професијом, а наши студенти на оба студијска програма и на ИСиТ-у и на Менаџмент и организацији су некако прави кандидати.“

Циљ Форума је повезивање студената и привреде кроз учешће у решавању изазова специфичних за ИТ индустрију. Студенти су кроз Форум добили прилику да се представе компанијама, али и да направе први корак ка будућој професији и запошљавању.

У склопу Форума, одржана је панел дискусија на тему „„Product Owner in a Nutshell – Insights from Industry Experts“, на коме су учешће узели следећи панелисти:

  • Рената Шмит, Ендава
  • Милица Чоловић, Ананас
  • Ђорђе Филиповић, 30 Hills
  • Марија Миловановић, Semos Education
  • Драган Мијић, PMI BiH Chapter

Форум су подржале следеће компаније, Ендава као генерални покровитељ, затим компанија Comtrade System Inegration, Министартсво информисања и телекомуникација и Semos Education. Поред наведених, подршку су пружиле VodaVoda, Јафа и Свислајон.