Чланови Дебатног клуба ФОН међу најбољима на Евопском дебатном првенству

У периоду од 20. до 26. августа одржано је Европско дебатно првенство у Бугарској, најпрестижније дебатно такмичење након Светског дебатног првенства. Ове године су дебатери српске делегације остварили одличан успех на такмичењу и чак 4 екипе су се квалификовале у елиминационе рунде турнира, међу којима су и многи чланови Дебатног клуба Факултета организационих наука!

На такмичењу је учествовало преко 150 тимова и преко 500 људи из 25 земаља широм Европе, укључујући и представнике свих најпрестижнијих европских универзитета попут Kембриџа, Оксфорда, LSE-а, KCL-а и многих других.

Формат такмичења је такав да постоји девет рунди у којима тимови скупљају поене на основу којих се пласирају у елиминационе рунде. Постоје две категорије елиминационих рунди: Отворена категорија где се такмиче сви тимови и категорија Енглески као други језик где учествују само тимови којима енглески није матерњи језик. Такође, битно је поменути да сваку екипу чине два члана као и да такмичари не бирају став који бране, већ да сазнају тему и позицију коју заступају 15 минута пре почетка дебате. Теме на овогодишњем првенству су биле из области вештачке интелигенције, међународних односа, економије, биотехнологије, али и многих других релевантних области у друштву.

У наставку су успеси ФОН Дебатног клуба:

Лазар Поповић је са својим партнером Михаилом Бабићем (са Филозофског факултета) дошао до полуфинала у категорији Енглески као други језик и до осмине финала у отвореној категорији!

Ђорђе Мирковић и његов партнер Милош Прокић (са Електротехничког факултета) су дошли до полуфинала категорије енглески као други језик!

Kатарина Лазић и Павле Антонијевић су заједно стигли до четвртфинала категорије енглески као други језик!

Kонстантин Поповић и Обрад Kостић су такође остварили сјајне резултате и били близу проласка у елиминационе рунде!

Поред јако успешних дебатера, српска делегација је имала и одличне резултате на судијском пољу. Лука Мишић и Василије Милачић су одлично показали своје вештине, а Василије Милачић је чак био изабран да суди једну од дебата у елиминационим рундама, које су најбитније рунде на турниру!

Поносни смо што су наши чланови још једном показали своје изванредно умеће и надамо се још бољим резултатима на предстојећем Светском првенству у Вијетнаму и свим будућим турнирима!