Studenti FON-a osvojili drugo mesto u rešavanju poslovne studije slučaja na svetskom takmičenju u Portugalu

Studenti Kejs Stadi Kluba FON-a: Dragan Stojanović, Luka Poljak, Nikola Radojević i Isidora Marković pod mentrostvom prof. dr Vesne Damnjanović osvojili su drugo mesto na svetskom takmičenju u rešavanju studije slučaja: University of Porto International Case Competition 2022 u oblasti energetike za kompaniju Galp.

Takmičenje je održano onlajn, u periodu od 15. novembra do 18. novembra 2022. godine.

Studiju slučaja zadala je portugalska multinacionalna kompanija za energetiku Galp.

 Glavni izazov koji su studenti rešavali je kako će energetska tranzicija ka održivim izvorima energije uticati na mrežu benzinskih stanica koje poseduje Galp, kako će se razvijati potrebe kupaca u narednih 10 godina i kakav će to uticaj imati na njihov poslovni model i portfolio kompanije.

 Studenti FON-a predložili su strategiju transformacije Galp-a u vodećeg snadbevača električne energije za potrošače u Portugalu, kroz transformaciju benzinskih pumpi i adaptaciju istih ka električnim vozilima. Takođe, naš tim je predložio uvođenje “Coworking” prostora na gradskim pumpama, digitalizaciju poslovanja kroz nadogradnju postojeće mobilne aplikacije i partnerstvo sa kompanijom Uber.

Organizator takmičenja bio je Ekonomski fakultet sa Univerziteta u Portugalu. Takmičenje je obuhvatilo edukativni deo kroz radionicu, polufinale i finale.

 Na osnovu strateškog razumevanja energetske industrije i prepoznavanje koncepta putanje potrošača i kako će trendovi uticati na inovativnu poslovnu strategiju, studenti FON-a su osigurali prolaz u finale kao prvoplasirani tim iz svoje divizije gde su pobedili: North Carolina State University iz SAD, Panamericana Univerzitet iz Meksika i Univerzitet u Portu iz Portugala.

U finalu su osvojili srebrnu medalju, dok je prvo mesto osvojio tim sa Univerzitet u Novom Južnom Velsu (UNSW Sydney, Australia), a treće mesto je pripalo univerzitetu u Kanadi (Wilfrid Laurier University, Canada).

Čestitamo studentima na sjajnom rezultatu!