Отварање новог програма Фонда за науку РС – ПРОМИС 2023

У понедељак, 13. марта 2023. године, у Београду, у Музеју науке и технике, са почетком у 18.00 часова, Фонд за науку Републике Србије је организовао догађај поводом свечаног обележавања четири године од оснивања Фонда. Поред тога што је овај догађај био прилика да се обележи четири године успешног рада Фонда за науку РС, уједно је представљао и најаву отварања новог, деветог по реду, програма Фонда за науку РС – ПРОМИС 2023 кроз који ће бити финансирани најбољи пројекти младих истраживача у Србији из свих области науке.
Програм ПРОМИС 2023 ће бити финансиран из буџета Републике Србије, Пројекта SAIGE Светске банке и средстава Европске Уније. Буџет програма је 4.000.000,00 евра. Очекивани износ по пројекту је до 150.000,00 евра. Трајање пројекта је до 24 месеци, а пројекти могу бити из свих области науке. Предвиђено је да пројектом мора руководити доктор наука (до 7 година од датума одбране докторске дисертације), а да су чланови пројектног тима млади истраживачи и истраживачи у раној фази каријере. Прецизнији услови новог програма биће дефинисани отвореним јавним позивом.

fond za nauku promis

Фонд за науку Републике Србије истакао је и своје досадашње резултате, односно да је до сада отворено 8 програма, да је пријављено 2669 пројектних предлога, да је за реализацију пројеката издвојено око 74,5 милиона евра, као и да је 298 подржаних пројеката за финансирање. У реализацији ових пројеката је до сада учествовало више од 1852 научника, 447 младих истраживача, као и 111 истраживача из дијаспоре. Објављено је 1520 научних публикација, 981 радова у међународним часописима, као и 223 рада у врхунским часописима (М21). У 2023. години се очекује отварање 4 нова програма.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација, др Јелена Беговић,  присуствовала је свечаном догађају и посебно истакла: ,,Донели смо стратегију која има визију научног и технолошког развоја Србије, где желимо да изградимо снажне научне, истраживачке и развојне институције које треба да одговоре на глобалне изазове. Такође, желимо да подржимо и изградимо лидере истраживаче, као и истраживачке тимове који ће моћи да изађу на глобалну мапу науке и да покажу шта Србија уме и зна“. Министарка је у свом обраћању навела и да се нада да ће кроз десет година наука бити та која диктира економски развој наше земље, као и да смо већ на добром путу да тако и буде. На крају, Фонд за науку Републике Србије постао је веома важан ослонац за наше научнике, навела је министарка.

Званицама су се обратили в.д. директорка Фонда за науку Републике Србије, др Милица Ђурић-Јовичић,  директор канцеларије Светске банке у Србији, Никола Понтара и шеф Одељена за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, Никола Бертолини.

Свечаном догађају је присуствовао и продекан за научноистраживачки рад Универзитета у Београду – Факултета организационих наука, проф. др Вељко Јеремић.