ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА НИО у вези са процедуром укључивања талентованих младих истраживача – студената докторских академских студија у научноистраживачки рад у акредитованим научноистраживачким организацијама по ШЕСТОМ ПОЗИВУ

Научноистраживачке организације (НИО) младог истраживача – студената докторских академских студија укључују у рад НИО на одређено време, до завршетка докторских академских студија, уз праћење редовности у студирању (година за годину).
НИО су у обавези да приликом закључења уговора о раду имају у виду прописе који се односе на рок подношења пријаве на обавезно социјално осигурање, те да у складу са тим дефинишу ступање на рад (уколико је датум ступања на рад у првој половини месеца, истраживач ће бити финансиран у пуном месечном износу, а у случају да је ступање на рад у другој половини месеца финансира се са половином месечног износа накнаде за научноистраживачки рад).
Обавеза НИО је да спроведе процедуру избора у истраживачко звање и достави Министарству Уговор о раду, МА-образац и Одлуку о избору у звање, када га запосли, а потврду да је покренут поступак издају истрживачу приликом подношења пријаве на овај позив, као и сагласност којом се потврђује да ће кандидат, уколико буде испунио услове Позива бити укључен у научноистраживачки рад.
Кандидати који су у радном односу у акредитованој научноистраживачкој организацији такође достављају Уговор о раду и МА-образац.
Број младих истраживача – студената докторских академских студија који се укључују у рад НИО на одређено време, до завршетка докторских академских студија са којима НИО закључује уговор о раду на одређено време по Позиву Министарства, не урачунава се у максимални број запослених на неодређено време одобрен НИО у складу са актом Владе, предвиђеним Законом о буџетском систему (о чему је Министарство обавестило НИО дописом број: 112-01-101/2018-14/2 од 28.03.2018. године).
Текст Позива и пријаве могу преузети са сајта Министарства www.nitra.gov.rs.
https://nitra.gov.rs/tekst/456/s-e-s-t-i-p-o-z-i-v-talentovanim-mladim-istrazivacima.php