Делегације Универзитета у Марибору и Универзитета у Загребу посетиле Факултет организационих наука Универзитета у Београду

Факултет организационих наука (ФОН) Универзитета у Београду био је домаћин делегацијама Универзитета у Марибору – Факултета организационих наука (ФОВ) из Крања, Словенија, и Универзитета у Загребу – Факултета организације и информатике (ФОИ) из Вараждина, Хрватска, током тродневних састанака одржаних од 9. до 11. септембра 2024. године. Ова посета имала је за циљ јачање академских партнерстава и унапређење међународне сарадње између институција. 

Првог дана посете, управа ФОН-а, коју су чинили проф. др Милан Мартић, декан, проф. др Сандра Једнак, продеканка за међународну сарадњу и проф. др Душан Бараћ, продекан за дигитални развој и проф. др Борис Делибашић, дочекала је делегацију Универзитета у Марибору коју су предводиле проф. др Полона Шпрајц, продеканка за образовање, проф. др Ања Жнидаршич, продеканка за међународну сарадњу и квалитет и проф. др Мојца Берник, руководилац Катедре за људске ресурсе и образовне системе. 

 

 

Након поздравних говора и уводних презентација, састанци су настављени у паралелним сесијама. Управе два факултета су говориле o размени добрих организационих пракси, заједничком развоју истраживачких области, умрежавању међународних активности и планирању даљих заједничких истраживања и међународних активности.  

Паралелно је одржан састанак између административног особља ФОВ-а и ФОН-а, који је укључивала кључне људе из сектора за људске ресурсе, студентске службе и библиотеке. Програм је укључивао и посету Истраживачко-развојном центру ФОН-а, предвођену проф. др Душаном Бараћем и координаторком Центра, колегиницом Аном Миличевић, као и презентацију Центра за управљање животном средином и одрживи развој, на челу са ред. проф. др Наташом Петровић и доц. др Марком Ћировићем. 

Дан је завршен обиласком Београда, уз пратњу водича. 

Другог дана посете, након презентације Case Study Клуба, састанцима се придружила и делегација Универзитета у Загребу – Факултета организације и информатике (ФОИ), коју су чинили проф. др Мартина Томичић Фурјан, продеканка за научне пројекте и међународну сарадњу, проф. др Златко Ерјавец продекан за студијске програме и проф. др Златко Стапић, продекан за образовање и студенте. 

На почетку заједничког састанка, проф. др Милан Мартић, на коме је поред деканског колегијума, учествовала и проф. др Весна Дамњановић, председница Савета Факултета, декан и домаћин скупа, пожелео је гостима срдачну добродошлицу  и изразио велико задовољство и захвалност партнерима што су се одазвали позиву за заједнички састанак. Професор Мартић је истакао организацију, као реч која спаја све три институције и даје основ и пружа много могућности за заједничку сарадњу. Истакао је да је „суштина сарадње несебично дељење искуства, да једни од других учимо и заједно напредујемо“. 

Испред Факултета организационих наука (ФОВ) из Крања, проф. др Полона Шпрајц, продеканка за образовање, захвалила се на позиву за састанак ФОН-у и предложила да три институције установе Дан организационих наука који ће се организовати једном годишње на једном од три факултета, у Београду, Вараждину или Крању, ради размене знања, искустава, добрих пракси у областима менаџмента, организације и информатике. 

Проф. др Мартина Томичић Фурјан, продеканка за научне пројекте и међународну сарадњу Факултета организације и информатике (ФОИ) истакла је мобилности наставника као основ за повећање мобилности студената чиме ће се повећати и међународна сарадња институција и подржала је идеју о прослави Дана организационих наука. 

Као домаћин овог заједничког састанка, проф. др Сандра Једнак, продеканка за међународну сарадњу ФОН-а, истакла је јачање регионалне сарадње у области организационих наука као основ за организацију заједничких БИП-ова, научних конференција, летњих школа, размену студената, наставника и особља и заједничко пријављивање и учешће у међународним пројектима. 

Трећег дана посете одржан је састанак проф. др Мартине Томичић Фурјан са ФОИ-а са представницима Катедре за менаџмент и управљање пројектима на ФОН-у, проф. др Дејаном Петровићем, шефом Катедре и  доц. др Зорицом Митровић. На састанку се говорило о укључењу студената из Вараждина у FON Project Management Forumкоји организује ФОН и размени наставника и студената у области управљања пројектима. 

Тродневна посета поставила је темеље за будуће заједничке пројекте и иницијативе између факултета, унапређујући академску сарадњу и отварајући врата за нове истраживачке пројекте. Овај догађај представљао је значајан корак ка изградњи јачих академских и истраживачких мрежа у региону, јачању међународних партнерстава и подстицању сарадње између институција.