Посета делегација Шандонг и Хохаи Универзитета из Кине и програм „X-Cultural Leadership and Cultivation of Internationalized High-End Management Talents”

Делегације два кинеска универзитета Шандонг и Хохаи, посетиле су Факултет организационих наука и учествовале у едукативном програму под називом X-Cultural Leadership and Cultivation of Internationalized High-End Management Talents, у периоду од 1. до 5. октобра 2024. године.  

Програм, који се по други пут изводи на ФОН-у, посвећен је развоју лидера и менаџерских талената у интернационалном окружењу, у иницијативе “Појас и пут”. Овај програм окупио је делегацију угледних професора са универзитета Шандонг и Хохаи из Кине, као и представнике академске заједнице и привреде из Србије и Кине. Циљ посете била је размена знања и искуства у развоју талената, развоју курикулума и заједничких научноистраживачких пројеката.   

Делегацију са Шандонг и Хохаи Универзитета поздравили су представници руководства ФОН-а, проф. др Весна Дамњановић, председница Савета Факултета и проф. др Сандра Једнак, продекан за међунарноду сарадњу ФОН-а. Након тога, делегација је имала прилику да се упозна са могућностима билатералне сарадње Србије и Кине, кроз презентацију г-ђе Светлане Богдановић представнице Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије. У оквиру програма, учеснсници су имали организоване састанке са професорима ФОН-а, док су представници  делегација са Шандонг и Хохаи Универзитета, имали састанак са проректором за међународну сарадњу Универзитета у Београду проф. др Небојшом Бојовићем. 

Овај вишедневни програм је обухватио панел дискусију са представницима кинеских компанија у Србији, као што су Huawei, Shandong Hi-Speed, Power China i Zijing Mining, у циљу јачања привредне сарадње између Србије и Кине, учесницима је представљен пројекат Института за међународну политику и привреду. Том приликом др Ивона Лађевац је, заједно са колегама са института, представила могућности за сарадњу између две земље. 

Програм X-Cultural Leadership and Cultivation of Internationalized High-End Management Talents представља значајан корак ка унапређењу односа између Србије и Кине, посебно у контексту образовања, развоја људских ресурса и привредне сарадње. Програм је осмишљен са циљем да промовише лидерство, иновације и висококвалификоване кадрове, што ће допринети дугорочном развоју како Србије, тако и земаља укључених у иницијативу “Појас и пут”. Уз бројне академске и пословне сусрете, промоцију српске културе и традиције, овај догађај  доприноси јачању везе између Србије и Кине, стварајући основу за будуће пројекте и сарадњу између Факултета организационих наука, Шандонг универзитета и Хохаи универзитета. 

Факултет организационих наука има потписан споразум о сарадњи са Бизнис школом Хохаи Универзитета, а ова посета је само један од корака будуће сарадње између ове две институције