У Београду одржана 20. међународна конференција CEISEE

Факултет организационих наука и Електротехнички факултет били су домаћини и суорганизатори јубиларне 20. међународне конференције The China-Europe International Symposium on Software Engineering EducationCEISEE, која је одржана 2. и 3. октобра 2024. године.

Конференција је основана 2005. године уз подршку AsiaLink програма Европске Комисије, с циљем унапређења наставе и сарадње у области софтверског инжењерства. Овогодишњи домаћин Србија обележава и важан јубилеј – 20 година постојања студијског програма софтверско инжењерство на Електротехничком факултету.

Свечано отварање Конференције водио је проф. др Владимир Црнојевић, а присутнима су се обратили проф. др Дејан Гвоздић, декан Електротехничког факултета, и проф. др Мирослав Трајановић, државни секретар у Министарству науке, технолошког развоја и иновација.

Међународну делегацију су чинили почасни председавајући Конференције, професори Xiaofei Xu и Bing Wu, као и проф. Wei Lu са Harbin Institute of Technology, који су  дали допринос јачању сарадње између Кине и Европе у области образовања и истраживања софтверског инжењерства.

У програмском одбору Конференције, а чији је члан био проф. др Владан Девеџић са ФОН-а, председавао је проф. др Бошко Николић. Улогу председавајућег организационог одбора обављао је проф. др Душан Савић, продекан за основне академске студије на ФОН-у, док је члан организационог тима био проф. др Милош Милић.

Проф. др Јелица Протић са ЕТФ-а одржала је уводно предавање на тему актуелних изазова у софтверском инжењерству. Током Конференције представљено је 37 радова, укључујући 8 радова наставника и сарадника из Србије.

Други дан Конференције одржан је у Палати Србија, где је скуп свечано затворила Марина Соковић, помоћник министра у Министарству науке, технолошког развоја и иновација. Следећа CEISEE конференција биће одржана у Кини, на престижном Универзитету Hangzhou, чиме се наставља традиција јачања међународне академске сарадње у области софтверског инжењерства.