Француски дан на ФОН-у

На Факултету организационих наука у четвртак, 06. јуна 2024. године, од 10.15 до 12.00 сати, у амфитеатру 5, биће организован Француски дан.

Током Француског дана, након поздравног говора продекана за стратешки развој и сарадњу са компанијама, проф. др Марка Михића, присутнима ће се обратити Његова Екселенција, г. Пјер Кошар, амбасадор Републике Француске у Републици Србији.

Централни део догађаја је предавање по позиву које ће одржати др Лик Жилија на тему: Generative AI: Myths and Reality.

У последњем делу догађаја, биће представљене стипендије Владе Р. Француске за студирање у Француској.

О предавачу:

Иноватор у души, инжењер, научник у области комјутерских наука, Лик Жилија је дизајнирао, направио и применио сложене десктоп производе у дигиталним медијима, скалабилне мобилне и интернет апликације (преко 500 милиона корисника), и радио на дистрибуираним архитектурама и великим подацима. Основaо је и водио велике, мултидисциплинарне, вишестране инжењерске и истраживачке тимове. Заинтересован за све врсте технологија које имају за циљ побољшање људских живота, са посебним интересовањем за фузију података, кућну аутоматизацију, носиве уређаје и следећу генерацију интеракција људи-машина заснованих на контексту. Он је суоснивач Siri апликације. Од 2021. научни директор у Renault. Аутор бестселера књиге L’Intelligence Artificielle n’existe pas (на француском 2019) – There is No Such Thing as Artificial Intelligence (на енглеском 2020). И недавно: On va droit dans le mur? (на француском 2022). “Да ли идемо право у зид?” (незванични превод).

Догађај се организује уз подршку Амбасаде Р. Француске и Француског института у Београду.