Одржан Француски дан на Факултету организационих наука

У четвртак, 6. јуна 2024. године, на Факултету организационих наука успешно је одржан други по реду Француски дан. Догађај је организован уз подршку Амбасаде Републике Француске и Француског института у Србији. Претходни Француски дан на Факултету организационих наука је одржан 2016. године.

Делегацију коју су чинили амбасадор Републике Француске у Републици Србији, Њ.Е. господин Пјер Кошар, аташе за сарадњу Амбасаде Француске у Београду, господин Франсоа-Гзавије Кованди и научник и инжењер, др Лик Жилије, дочекали су и топло угостили на Факултету организационих наука проф. др Марко Михић, продекан за стратешки развој и сарадњу са компанијама, проф. др Сандра Једнак, продекан за међународну сарадњу, проф. др Вељко Јеремић, продекан за научноистраживачки рад, проф. др Весна Дамјановић, председница Савета Факултета организационих наука и редовни професор са Катедре за организацију пословних система и експерт из области вештачке интелигенције, др Борис Делибашић.

Догађај су отворили проф. др Марко Михић, продекан за стратешки развој и сарадњу са компанијама на Факултету организационих наука и Њ.Е. г. Пјер Кошар, Амбасадор Републике Француске у Републици Србији. Централни део догађаја било је предавање др Лика Жилијa на тему „Generative AI: Myths and Reality“, а на крају су представљене стипендије Владе Републике Француске.
Професор Михић је поздравио госте у име декана, проф. др Милана Мартића, запослених и студената Факултета и истакао: „Имамо изванредну сарадњу са француским универзитетима и компанијама. Овај догађај представља важну прекретницу која доказује наш правац и посвећеност стратешком циљу. Искрено се надам да ће у блиској будућности организовати више догађаја и изванредних гостујућих предавања као што је данашње“.

Његова Екселенција г. Пјер Кошар, поздравио је руководство, запослене и студенте Факултета који су показали велико интересовање за догађај. Изразио је задовољство што је баш вештачка интелигенција тема Дана Француске на ФОН-у о чему говори и предавање др Лика Жилија. Говорио је о ЕУ регулативама вештачке интелигенције и истакао да су Француска и Србија одлучиле да не пропусте револуцију вештачке интелигенције. Амбасадор је навео да је уз подршку Р. Француске Србија изабрана за домаћина следећег састанка Глобалног представништва за вештачку интелигенцију (GPAI), такође, истакао је да ће Француска бити домаћин Самита ВИ у Паризу, у фебруару 2025. „Овај Самит ће бити прилика за изградњу међународног консензуса о ВИ пружањем платформе за широк спектар актера од земаља у развоју до развијених економија, међународних организација па до цивилног друштва, укључујући приватни сектор, истраживања и академску заједницу”, изјавио је амбасадор.

Централни део догађаја било је предавање др Лика Жилија. Др Жилије је иноватор, инжењер и научник у области компјутерских наука, од 2021. је научни директор у Реноу.
Током веома инспиративног предавања на тему „Generative AI: Myths and Reality“, говорио је о доласку вештачке интелигенције и почецима њене примене, са нагласком колико су напредни модели вештачке интелигенције, попут ChatGPT-a, временом постали тачнији у давању одговора учећи на великим количинама података. Поред тога, истакао је примере из свакодневног живота како нам ВИ може одмоћи и саветовао да будемо опрезни при прихватању одговора добијених тим путем. Др Жилије је нагласио важност креативности и начина функционисања људског мозга над начином на који модели вештачке интелигенције дају одговоре. Студенте је саветовао да за шта год користили вештачку интелигенцију, буде у корист свих нас. Своје инспиративно предавање је закључио тврдњом да се само учењем, радом и сталним истраживањем долази до нових, бољих и тачнијих верзија вештачке интелигенције.

 

 

Студенти су били веома заинтересовани да постављају питања о новим позицијама које вештачка интелигенција може донети тржишту рада, начинима коришћења ChatGPT-a у циљу постизања академског и каријерног успеха, као и у којим областима једне корпорације вештачка интелигенција има примене.

 

 

У последњем делу догађаја, представнице Француског института у Србији, гђа Весна Адамовић и гђа Сандра Елезовић представиле су студентима стипендије Владе Републике Француске за наставак студија или истраживачки боравак у Француској.