Одржан први панел на тему ,,Родна равноправност“ на УБ – Факултету организационих наука

На Универзитету у Београду – Факултету организационих наука је 10. јуна 2024. године, у организацији Комитета за родну равноправност Факултета, одржан први панел на тему ,,Родна равноправност“, уочи међународног Дана родне равноправности, који се обележава 11. јуна.

Идеја панела је настала из потребе да се демистификује појам родне равноправности и отворе дискусије о кључним темама, попут разумевања рода и актуелних питања из ове области. Говорнице су биле, професорка Јелена Филиповић са Филолошког факултета, Ана Мемети и Мина Кузминац са Правног факултета, Маја Бранковић Ђундић из UNDP Србија и говорник Дарјан Радовановић са Факултета организационих наука.

Професорка Наташа Петровић, председница Комитета за родну равноправност отворила је панел дискусију, а највеће интересовање публике изазвала је тематика родно сензитивног језика.

Родна равноправност је континуирани процес, а њено испуњење је од фундаменталног значаја за целокупно друштво, јер обезбеђује обећану правду, мир, развој, просперитет и напредак људске цивилизације. Напредак се може постићи само уз заједнички труд Владе, целокупног образовног система, медија и свих грађана, те остваривања у реалном животу.

Тек када се култура и традиционални поглед на мушкарце и жене промене у једном друштву, што подразумева родно сензитивни језик, моћи ће да се каже да су жене и мушкарци равноправни.

 

Више о овој вести доступно је на линку.