Успех Route2Launch стартап тимова: Рекордне инвестиције, интернационална признања и прва места

Студентски стартап тимови NavBlind, Artemi и FarmIt, који су своје иновативне идеје развијали на Факултету организационих наука (ФОН) у оквиру прединкубационог стартап менторског програма Route2Launch, остварили су изванредне резултате. Artemi, тим из другог циклуса Route2Launch програма, освојио је прво место на DanubeCup-у у Линцу, док је тим NavBlind, који је тренутно део трећег циклуса програма, поставио нови рекорд добивши највећу инвестицију у историји на XIV Међународној Берзи предузетничких идеја у Подгорици. Додатно, FarmIt, тим из првог циклуса програма ушао је у Катапулт Aкцелератор и освојио награду за најбољу презентацију стартапа.

 

NavBlind– рекордна инвестиција на Берзи предузетничких идеја

Пре него што су и завршили своје учешће у Route2Launch програму, NavBlind тим оборио је рекорд добивши највећу инвестицију у историји на XIV међународној Берзи предузетничких идеја у Подгорици коју организује Универзитет Доња Горица, Црна Гора. Од 11 предузетничких идеја које су представљене, NavBlind је освојио највише симпатија инвеститора и партнера догађаја и добио рекордну инвестицију у вредности од 4000 евра. NavBlind тим део је трећег циклуса стартап менторског програма Route2Launch у ком их менторишу др Дражен Драшковић са ЕТФ-а и др Ана Поледица и Иван Тодоровић са ФОН-а. Тим у наставку програма очекују генерална проба представљања стартапа и комплетног pitch deck-а, као и представљање јавности на Недељи студенстих стартапа.

 

NavBlind развија иновативно решење осмишљено да помогне слепим и слабовидим особама у навигацији урбаним срединама. Тим развија апликацију са примарним циљем да слепим и слабовидим особама омогући ефикасније коришћење јавног превоза, олакша кретање и побољша квалитет живота. Њихова мисија је да створе инклузивнију заједницу у којој сви имају једнаке могућности за мобилност и независност. Посетите NavBlind да сазнате више.

 

Artemi – прво место на такмичењу DanubeCup

Студенски стартап Artemi освојио је прво место на међународном такмичењу Danube Cup у конкуренцији тимова са осам универзитета дуж Дунава. Danube Cup је годишње такмичење у валидираним предузетничким идејама које се ове године одржало на  Јоханез Кеплер Универзитету у Аустрији, Линцу. Artemi је студентски стартап тим из другог циклуса Route2Launch стартап менторског програма, током ког су своју идеју развијали уз менторство наставника са ФОН-а,  проф. др Слађане Барјактаровић Ракочевић и Огњена Николића, на такмичење тим је менторски водио проф. др Младен Чуданов. Artemi стартап се истакао не само идејом, већ и развијеним дугорочним бизнис планом.

 

Artemi тим развија иновативно искуство мобилног гејминга које спаја стварни и виртуелни свет, пружајући играчима јединствену прилику да освоје стварне територијалне „награде“ кроз такмичарске догађаје унутар игрице. Оно што Artemi издваја од сличних игара на тржишту је акценат на самосталном такмичењу у освајању територија, уз грађење заједнице играча и зближавање пријатеља кроз лако разумљиве мини игре. Посетите Artemi да сазнате више.

Farmit – најбоље представљање стартапа на Катапулт Акцелератору

Први велики успех  за Farmit тим, дошао је у фебруару 2023. године, када су освојили 3. место на такмичењу „The Global Best M-Gov Award“ у Дубаију. У наредним месецима освојили су 3. место на Danube Cup такмичењу у Немачкој и 2. место на такмичењу стартапа у Хрватској. Ове године у фебруару, Farmit је обезбедио финансирање у оквиру Катапулт акцелераторског програма који подржава стартапе са потенцијалом раста да освоје глобална тржишта. Иако су били најмлађи тим оснивача на Катапулт Демо Дану Farmit је  наставио да ређа успехе и освојио награду за најбољи pitch. Тим је учествовао у првом циклусу Route2Launch програма уз подршку ментора, наставника ФОН-а, проф. др Ивана Луковић и Ивана Тодоровића. Њихови планови за 2024. годину укључују отварање четири нова имања у свом пословању и ширење на још два града.

 

Farmit развија решење које представља јединствену комбинацију пољопривреде и технологије и које омогућава корисницима да лично бирају свог пољопривредника и гаје виртуелну башту. Овај модел омогућава корисницима да активно прате напредак своје баште путем апликације, док посвећени тим Farmit-а, који чине и пољопривредници и стручњаци из области технологије, обавља одржавање баште и обезбеђује недељне испоруке. Овај иновативни приступ директно повезује кориснике са извором хране и промовише одрживе пољопривредне праксе и локалне пољопривредне произвођаче. Посетите FarmIt да сазнате више.

Програм Route2Launch води студентске тимове кроз континуирани и добро структуриран менторски процес у трајању од пет месеци. Током овог периода, идејни концепт студената развија се до нивоа стартап пословног концепта спремног за инвестирање или оснивање. Ментори на програму су универзитетски професори који су прошли кроз Expert2Mentors  тренинг програм за унапређење стартап менторских капацитета. Route2Launch стартап менторски програм део је пројекта „Предузми идеју“ који ФОН реализује заједно са Иницијаитвом Дигитална Србија и другим партнерима из екосистема, а уз подршку USAID Srbija.

Више информација о Route2Launch стартап менторском програму могу се добити у Истраживачко-развојном центру ФОН-а или путем мејла preduzmiideju@fon.bg.ac.rs.