Успешно затворен трећи едукативни блок првог програма AI Master Class-а на ФОН-у

16. и 17. новембра 2023. године, на Факултету организационих наука, успешно је закључен трећи едукативни блок првог програма AI Master Class-а, који су заједнички организовали ФОН и Институт за вештачку интелигенцију Србије.

Програм је свечано отворио министар унутрашње и спољне трговине, г. Томислав Момировић, истичући да је вештачка интелигенција кључна тема која погађа све области друштва.

Сведоци смо да вештачка интелигенција почиње да се успоставља као камен темељац савременог и глобално повезног друштва и економије и управо овакви скупови отварају дијалог и помажу нам да схватимо како да максимално искористимо потенцијале које нове технологије нуде. Ово је прилика да наше пружаоце дигиталних услуга оснажимо да иступе на европско тржиште, да заговарамо једнак третман наше индустрије и да истовремено поштујемо високе стандарде које европско и глобално тржиште захтевају – истакао је министар Момировић на отварању трећег блока AI Master Class-a.

Први дан догађаја обухватио је расправе о комплексном односу између технологије, природе и друштва, с посебним акцентом на потенцијалне утицаје вештачке интелигенције на климатске промене и медијски екосистем.

Најновије вести, али и актуелни трендови у области AI представљени су кроз AI Дневник, који је водила уредница и новинарка, гђа. Маја Жежељ. Гости овог специјалног издања Дневника били су проф. др Мирко Стојковић са Факултета драмских уметности и Дарко Бркан, председник организације грађана „Зашто не“.

Централна тема била је посвећена панел дискусији: „ЕУ регулаторни оквир у области вештачке интелигенције“. Тренутни статус AI Act и очекивани  процес усаглашавања који ће бити успостављен у наредном периоду анализирали су стручњаци из области, адвокатица Јелена Адамовић, директор Share фондације, г. Данило Kривокапић, предавачи са ФОН-а, проф. др Ђорђе  Kривокапић, Андреа Николић и Биљана Тошић.

Други дан програма AI Master Class-а био је посвећен променама које вештачка интелигенција доноси у сфери радних односа, подручју где већ видимо значајне промене.

Програм је заокружен панелом о европском закону о дигиталним услугама и његовом утицају на глобалне платформе и наш регион.

Програм AI Master Class-a доступан је на линку.