Саопштење поводом објаве вести на порталу ”nova.rs“ услед нарушавања репутације ФОН-а и грубог кршења Кодекса новинара Србије

Београд, 22. новембар 2023 – Факултет организационих наука издаје ово саопштење поводом вести објављене 21. новембра 2023. године у 20:51, на порталу ”nova.rs“, ауторке Анђеле Вучићевић, којом је јавност информисана о посети делегације ФОН-а граду Пироту. Вест са насловом ”Декан и продекан ФОН-а у страначком споту Српске напредне странке: случајно или намерно?”, која се налазила насловној страни Портала, нарушава репутацију ФОН-а и грубо крши Кодекс новинара Србије. Вест у наслову и уводном пасусу садржи неистините информације, уз фотографију на којој су монтирани Декан и Продекан ФОН-а испод логоа политичке странке, неистинито их доводећи у везу.

Делегација ФОН-а, у којој су били декан, проф. др Милан Мартић и продекан за стратешки развој и сарадњу са компанијама, проф. др Марко Михић, била је у посети граду Пироту 16. новембра 2023. године, на позив представника Града. Приликом посете анализирана су искуства Факултета у погледу реализације студијских програма из области информационих система и технологија и менаџмента на сва три нивоа студија. Представници ФОН-а пренели су своја искуства у погледу анализе друштвених ефеката реализације пројеката у области здравства, социјалне заштите и образовања. Факултет организационих наука као одговорна институција, препознаје значај сарадње академских институција са јавним и цивилним сектором и наставиће да подржава преношење свог богатог знања и искуства свима који препознају вредности Факултета.

Наглашавамо да ниједног тренутка није разматрано оснивање ФОН-а у граду Пироту, с обзиром да је ФОН део Универзитета у Београду. Такође, Факултет не учествује у кампањи за предстојеће изборе и ни на који начин не подржава његово повезивање за политичким темама. Посебно истичемо да Факултет и његово руководство не подржавају ниједну политичку партију и да нису и убудуће неће дати сагласност за снимање политичког спота било које политичке партије.

Вест која је објављена на Порталу у наслову и уводном пасусу садржи неистините информације – да су декан и продекан ФОН-а у страначком споту Српске напредне странке. Увидом у спот који је приложен у вест, јасно се може утврдити да је спот објављен на званичном Инстаграм налогу града Пирота. То је и потврђено у оквиру прве реченице у тексту. Ипак и поред тога, наслов вести није у складу са наведеном чињеницом. Увидом у поменути спот, такође се може утврдити да он не садржи страначка обележја и позивање на изборе. Без обзира на ово, истичемо да ФОН није био упознат са садржајем спота и није дао сагласност и одобрење за овај спот.

Наводећи неистине у оквиру наслова и уводног пасуса, стиче се утисак да је портал ”nova.rs“ покушао да привуче додатну пажњу на своју вест користећи се идентитетом ФОН-а и стављајући га у контекст политичке кампање. Сама околност да руководство Факултета у званичном својству учествује у политичкој кампањи би представљало повреду Закона о високом образовању, који забрањује политичку делатност у оквиру универзитета, али и академске етике, те стога тако срочен и објављен наслов и уводни пасус подстичу веће интересовање медијске публике да кликну на наслов и прочитају вест.

Додатно, манипулацију читаоцима појачава фотографија између наслова и уводног пасуса на којој су монтирани Декан и Продекан ФОН-а испод логоа политичке странке, неистинито их доводећи у везу. Посебно је забрињавајуће што се ова монтажа сада несметано шири интернетом независно од текста и контекста у коме је објављена, те публика може стећи утисак да руководство ФОН-а подржава политичку партију у току изборне кампање. Коначно, питање је да ли ће ова монтажа бити икада уклоњена из јавног простора услед околности да ”интернет све памти”.

Декан ФОН-а је упутио захтев Директору и главном и одговорном уреднику портала ”nova.rs“ за извињење и исправку текста на Порталу.