Наставници Универзитета у Београду – Факултета организационих наука добили пројекат на позиву Фонда за науку

У оквиру Зеленог програма сарадње науке и привреде, Фонд за науку Републике Србије ће у наредне две године финансирати 20 пројеката на којима ће учествовати 215 истраживача из 37 научноистраживачких организација. Општи циљеви овог Програма су: практична подршка сарадњи науке и привредног сектора, заснована на коришћењу расположивих научних потенцијала, финансирањем пројеката који могу на темељу непосредне примене резултата истраживања значајно утицати на даљи развој друштва и привреде у целини, а посебно науке и примењених истраживања укључивањем изврсних истраживача у решавање виталних проблема друштва и увођењем младих истраживача у научно-истраживачки рад; јачање професионалних капацитета научно-истраживачких установа и стварање нових пројектних тимова.

 

Специфични циљеви овог Програма су подршка одрживом развоју и подизање нивоа квалитета животне средине решавањем проблема који: доводе до нежељених климатских промена, загађења животне средине, губитка биодиверзитета и неодрживог коришћења природних ресурса; омогућавају боље праћење, извештавање и спречавање загађења ваздуха, воде, земљишта и производа широке потрошње, а имајући у виду као стратешке националне циљеве нулто загађење, чистију кружну економију и обнову биодиверзитета.

Програм се заснива на Програму РАЗВОЈ и у складу је са националним стратегијама, као и стратегијом Европске уније: „Пут до здраве планете“ и акционим планом: ,,Према нултој стопи загађења ваздуха, воде и земљишта“.

Предвиђено трајање реализације пројеката одобрених за финансирање је до две године (24 месеца) у првој фази и до годину дана (12 месеци) у другој фази за коју ће бити расписан Јавни позив. Буџет програма је 3.500.000 евра. Минимални одобрени буџет пројекта износи 140.503,21 евра, док максимални одобрени буџет пројекта износи 191.237,93 евра. Носиоци пројеката су научноистраживачке организације из Београда (12), Новог Сада (6), Крагујевца (1), Чачка (1), а као партнери на пројекту учествују научноистраживачке организације из Београда, Новог Сада, Бора, Новог Пазара и Косовске Митровице. Коначну ранг листу пројеката који се одобравају за финансирање у оквиру Програма РАЗВОЈ – Зелени програм сарадње науке и привреде можете погледати путем следећег линка: Коначна ранг листа.

На списку одобрених пројеката за финансирање је и пројекат под називом: ,,Renewal of the Waste Oxygen-Evolving anodes fromHydrometallurgy and their improved Activity for HydrogenEconomy, Wastewater and Soil Remediation“, на којем је носилац пројекта , Универзитет у Београду – Институт за хемију, технологију и металургију, док је Универзитет у Београду – Факултет организационих наука учесник на пројекту, заједно са Државним универзитетом у Новом Пазару, Универзитетом у Приштини – Факултетом техничких наука, као и Иновационим центром Технолошко-металуршког факултета у Београду.

 

Пројекти одобрени за финансирање ће у наредне две године развијати решења у различитим областима које ће допринети смањењу загађења ваздуха, воде и земљишта. Теме којима ће се истраживачки тимови бавити тичу се обнове деградираних екосистема, смањења загађења животне средине узрокованог органским загађивачима, микропластиком, отпадом, пестицидима и другим штетним материјама.

Друга област којом ће се истраживачи бавити обухвата решења која ће допринети развоју одрживих индустријских система и пословних модела који смањују загађење средине. У фокусу су чистије технологије и дигитална трансформација индустрије – развој модела заснованих на вештачкој интелигенцији који ће омогућити ефикасније суочавање индустрије са емисијом гасова и штетних супстанци.

Када је у питању управљање отпадом – научници ће развијати решења која ће допринети ефикаснијим управљањем пластичним материјалима, батеријама, опасним хемикалијама, постојаним органским загађивачима и тешким металима.