Održan prvi panel na temu ,,Rodna ravnopravnost“ na UB – Fakultetu organizacionih nauka

Na Univerzitetu u Beogradu – Fakultetu organizacionih nauka je 10. juna 2024. godine, u organizaciji Komiteta za rodnu ravnopravnost Fakulteta, održan prvi panel na temu ,,Rodna ravnopravnost“, uoči međunarodnog Dana rodne ravnopravnosti, koji se obeležava 11. juna.

Ideja panela je nastala iz potrebe da se demistifikuje pojam rodne ravnopravnosti i otvore diskusije o ključnim temama, poput razumevanja roda i aktuelnih pitanja iz ove oblasti. Govornice su bile, profesorka Jelena Filipović sa Filološkog fakulteta, Ana Memeti i Mina Kuzminac sa Pravnog fakulteta, Maja Branković Đundić iz UNDP Srbija i govornik Darjan Radovanović sa Fakulteta organizacionih nauka.

Profesorka Nataša Petrović, predsednica Komiteta za rodnu ravnopravnost otvorila je panel diskusiju, a najveće interesovanje publike izazvala je tematika rodno senzitivnog jezika.

Rodna ravnopravnost je kontinuirani proces, a njeno ispunjenje je od fundamentalnog značaja za celokupno društvo, jer obezbeđuje obećanu pravdu, mir, razvoj, prosperitet i napredak ljudske civilizacije. Napredak se može postići samo uz zajednički trud Vlade, celokupnog obrazovnog sistema, medija i svih građana, te ostvarivanja u realnom životu.

Tek kada se kultura i tradicionalni pogled na muškarce i žene promene u jednom društvu, što podrazumeva rodno senzitivni jezik, moći će da se kaže da su žene i muškarci ravnopravni.

 

Više o ovoj vesti dostupno je na linku.