На Факултету организационих наука одржана регионална конференција Balkans Go Circular 2023 – Важност циркуларне економије у пословању

Регионална стручна конференција посвећена циркуларној економији Balkans Go Circular 2023 одржана је 22. новембра на Универзитету у Београду – Факултету организационих наука.

Током конференције бројни експерти из области циркуларне економије, представници институција, Факултета организационих наука, фондова, банака и компанија разменили су своја знања, искуства и најновије информације везане за ову област. Програм Balkans Go Circular 2023 ове године био je фокусиран на покретаче циркуларности и тржишних промена на Балкану.

Kонференцију су званично отворили проф. др Весна Дамњановић, председник Савета Факултета организационих наука, г. Милан Веселинов, оснивач и директор CirEkon-а, гђа. Александра Миладиновић, менаџерка Саветодавног тима Европске банке за обнову и развој (EBRD) у Србији и г. Вилијам Неле, саветник за циркуларну економију у Европској комисији.

 

Током уводних предавања о економским трендовима на Балкану и у свету, присутни су били у прилици да чују г. Јанеза Поточника, копредседавајућег UNEP-овог (Програм Уједињених нација за животну средину) међународног панела за ресурсе, као и истакнутог активисту у области циркуларне економије, г. Харалда Фриедла.

Даљи део програма реализован је кроз три панел дискусије посвећене актуелним и долазећим регулативама и директивама које ће утицати на европско тржиште, моделима финансирања циркуларног пословања и неопходним циркуларним променама, услугама и производима на тржисту региона.

На панелу посвећеном важности сарадње између малих у великих актера на тржишту, свој увид представила је проф. др Наташа Петровић, редовни професор и руководилац мастер академских студија Циркуларна економија, Универзитета у Београду – Факултета организационих наука.

 

У току конференције, г. Милан Веселинов, један од водећих експерата за циркуларну економију у Србији, одржао је мастерклас на тему Циркуларна економија у 2024, на коме је говорио о практичним алатима и потребама за имплементацијом циркуларне економије видљивим већ почетком наредне године.

Новчане награде за најуспешнија циркуларна решења циркуларног изазова #CEllenge

Средином децембра, на Универзитету у Београду – Факултету организационих наука, а као посебан део конференцијског програма, одржаће се такмичење студената у креирању циркуларних решења за актуелне тржишне изазове са којима се компаније сусрећу.

За учешће на циркуларном изазову се могу пријавити сви студенти основних и мастер студија Факултета организационих наука, појединачно или тимски, тако што ће послати своје податке на мејл katarina.ostojic-pekusic@cirekon.rs. Тим може бројати пет чланова, а победнички тимови освојиће награде од по 1000 евра.

Kонференција Balkans Go Circular 2023 и такмичење студената  #CEllenge организују се и реализују уз подршку Универзитета у Београду – Факултета организационих наука, Европске банке за обнову и развој (EBRD) и Banca Intesa Beograd.