Одржана је Друга међународна конференција о предузетничком образовању DANUBE CUP 2023 2nd International Danube Cup Conference on Entrepreneurship Education

На Факултету организационих наука данас је завршена Друга међународна конференција о образовању предузетника DANUBE CUP 20232nd International Danube Cup Conference on Entrepreneurship Education“.

Организатор конференције је Факлултет организационих наука у сарадњи са Корвиниус универзитетом из Будимпеште.

 

Конференција је почела наступом хора „Полифон“, који је састављен од запослених на Факултету, а чији су чланови одабрали и отпевали четири нумере и то: „Гаудеамус Игитур“, „Ајде Јано“, „Moon River“ и „Маријо, дели бела кумријо“.

На свечаном отварању присутнима су се обратили Ева Златковић Ристић испред Министарства науке, технолошког развоја и иновација, проф. др Ратко Ристић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду, проф. др Сандра Једнак, продекан за међународну сарадњу и проф. др Младен Чуданов, председник Програмског одбора конференције.

 

У току првог дана два инспитративна предавања одржали су експерти:

  • Entrepreneurial Career: Factors Influencing the Decision of Students“ – проф. др Андреа Губик, University of Miskolc, Hungary;
  • Family firms, Mittel stand, Hidden Champions insights from Germany“ – проф. др Јан Филип Ахренс, University of Mannheim/University of Passau, Germany.

 

Одржана су и два панела:

Палел 1 се односио на Предузетничко образовање у науци и пракси окупио је учеснике универзита из Србије и Мађарске, као и представнике предузетничког екосистема Србије. Говорници су указали на значај регионалне сарадње у образовању, али и знања везаног за интернационализацију и глобално пословање за успех предузетника. Посебно је наглашен специфичан став према ризику и потенцијалном неуспеху  у различитим културама.

Учесници панела два представили су своје виђење развоја корпоративног предузетништва и предузетничког образовања, а говорници су су доалзили из Министарства економије Србије, Привредне коморе Србије и Мађарске, универзитета из Немачке и корпоративног сектора Србије. Представљени су кораци по којима поступа Привредна комора Мађарске у подстицању умрежавања и дељења најболјих пракси. Указано је на потребу за разумевањем конкуренције, превазилажењем стигме неуспеха, као и развојем меких вештина и финансијске писмености у предузетништву Србије. Након панела учесницима су представљена два успешна стартапа из Србије, а затим је рад настављен у оквиру паралелних секција.

Током другог дана конфереције планиране су две радионице за учеснике, које се односе на развој комперенција за израду и објављивање истраживачких радова. У секцији Упознате уреднике, учесници су прати обраћања уредника водећих часописа из Немачке, Мађарске и Србије који објављују радове у области предузетништва и менаџмента, након чега су учесници могли постављати директна питања уредницима.

Након церемоније затварања, одржан је састанак представника DANUBE CUP мреже и разматрани су планови за будуће активности.

Danube Cup je међународна мрежа универзитета дуж тока реке Дунав са циљем да унапреди образовање о предузетништву и подржи покретање студентских стартапа у региону. Прва Конференција одржана у Будимпешти у организацији Corvinus University of Budapest и Budapest University of Technology and Economics.