Специјално гостовање на ФОН-у: Проф. др Бертранд Мејер на тему Requirements Engineering for Modern Systems: The PEGS

Бертранд Мејер, професор софтверског инжењерства на Constructor Institute, Шафхаузен, Швајцарска, одржаће гостујуће предавање на тему 𝐑𝐞𝐪𝐮𝐢𝐫𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐬 𝐄𝐧𝐠𝐢𝐧𝐞𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐟𝐨𝐫 𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧 𝐒𝐲𝐬𝐭𝐞𝐦𝐬: 𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐄𝐆𝐒 у четвртак, 1. фебруара 2024. године са почетком од 18.00 сати на Факултету организационих наука, у амфитеатру 5 (Д301 по старој нумерацији).

Апстракт предавања: Захтеви високог квалитета представљају један од најважнијих фактора за успех софтверских пројеката. Већина развоја данас се ослања на примитивне и непотпуне облике захтева, корисничких случајева и корисничких прича, који нису довољни.

Свеобухватан приступ који ће бити представљен у овом предавању разматра четири подједнако важна подручја захтева – пројекат, окружење, циљеве и систем – и укључује стандардни план за документацију захтева, замењујући познати али застарели IEEE стандард из 1998. године. Такође, оставља простор за рационалну употребу одређених формалних елемената.

Предавање ће објаснити изазове који се доводе у везу са захтевима и истаћи како креирати корисне захтеве који одговарају изазовима данашњих амбициозних система.

О предавачу: Бертранд Мејер је професор софтверског инжењерства и проректор на Constructor Institute у Швајцарској. Претходно је био професор и председник одсека за рачунарске науке на ЕТН у Цириху и СТО (технички директор) Eiffel Software, са седиштем у Santa Barbari (Калифорнија). Његово истраживање обухвата широк спектар тема у инжењерингу софтвера, програмским језицима, верификацији софтвера и методологији програмирања. Познат је као творац Eiffel језика и концепта Design by Contract, као и аутор неколико познатих наслова, укључујући – Agile! The Good, the Hype and the Ugly и Handbook of Requirements and Business Analysis (обе издавача Springer). Члан је Academia EuropaeaACM Fellow и добитник признања ACM Software SystemDahl-Nygaard  и IEEE Harlan Mills.